Видео
     
Prakash
     

 

 


     
  Бъдете здрави: Пракаш - учител по йога  
 

"Едно от големите чудеса в моя живот се оказа Пракаш Чандра Белвал. Всичко започна с търсенето на персонален учител по йога и духовен наставник. Все не намирах правилният човек, все нещо липсваше, все отлагах за утре или пък нещо се случваше и пак оставаше за бъдеще време.

Докато един прекрасен ден не прочетох за Пракаш Белвал, който е от хималайската част на Индия. Преди години се жени за българка, която среща в индийски манастир за йога, и пристига тук, като зарязва образованието си на биотехнолог и химик. Занимава се с йога от петгодишен, запален от баща си, който е свят човек в родината си. Толкоз за миналото на Пракаш. Всичко това е обаятелно и примамливо за човек като мен, който вярва в силата на Тибет и тибетските техники и който търси баланса вътре в себе си. 

Отивам на срещата с Пракаш, който ме посреща с широка усмивка и заразителен смях. Още здрависването му дава усещане за сигурност, стабилност. И докато ме пита "Как си?", а аз се чудя как точно да отговоря, той започва небрежно да ме диагностицира, разхождайки се по двете ми ръце с пръстите си, натискайки различни точки от тях, до момента, в който абсолютно небрежно преминава към гърба и ме кани да влезем в стаята за йога.

В този момент аз се чудя дали той си спомня разговора от преди три седмици с моята майка, която му обясни, че съм с онкологично заболяване, а той отговори, че съм късметлийка. Е, как така, се чудя аз, съм късметлийка – този луд ли е? Ами, не, не е луд. Пракаш отговаря без да го питам: "Знаеш ли защо казах на майка ти, че си късметлийка? Защото ние сме тромави създания, вървим по лесния път, ако нещо не ни разтърси ще проспим живота си. В твоя живот е имало тайфуни, но точно те са те направили силна. Родена си с късмет щом ти се случва нещо." Почти успя да ме убеди. Но после дойде сложната част: "Можеш ли сега да благодариш на болестта си?" – попита той. Аз, разбира се, възмутено отговарям "Не!". А той кротко и усмихнато продължи: "До края на вечерта ще благодариш, ще видиш. Болестта е завой. А след всеки нов завой гледката е още по-красива." Останах безмълвна. 

Е, този първи път с Пракаш бе повече от сто с други. Най-накрая намерих духовния учител, който търсех. И няма да преувелича, ако кажа, че два дни по-късно, вечерта, благодарих за всичко, което ми се случва, включително и за болестта, защото преоткрих себе си, преоткрих дълбоко забравени неща."

     

     
  Пракаш в БНТ - Как да се подмладим само с няколко упражнения на индийския лечител и йога Пракаш  
 

Според индийската лечебна система в гръбнака се крие разковничето за годините ни. Инидийците казват – дай да ти видя гръбнака, за да ти кажа на колко години си всъщност! Как с няколко лесни упражнения можем сами да помогнем на годините си, да се раздвижим, укрепим мускулите на кръста – а това според индийският йога и лечител Пракаш е ключът към дълголетието. Вижте негови практики.

     

     
  Пракаш в БНТ - Хората са здрави, когато се хилят  
 

 

     


     
  Пракаш в bTV преди обед - Как да сме дзен между четири стени?
Йога срещу вируса
 
 

 

     


     
  Пракаш в bTV - 20.09.2020 "Търси се"